Monenlaisia ajatuksia, tunteita ja asioita olen läpikäynyt viime aikoina. Yhteinen nimittäjä niille on tuska ja kipu. Yritän kuitenkin ajatella, että on positiivista että koen tunteita ja se on iso muutos aiempaan elämääni. Muutosta ilmeisesti parempaan on tapahtunut, vaikka se tapahtuukin niin hitaasti, etten aina näe sitä itse.

Kelan päätös psykoterapian kolmannesta vuodesta oli pettymys. Hakemukseni terapiakerroista oli hylätty 40 kertaa, mikä tarkoittaa sitä, että käyn enää vastaanotolla kerran viikossa. Heidän arvionsa mukaan, tämä kertamäärä riittää mahdollistamaan arjen toiminnoista suoriutumista ja osallistumista. Terapeuttini oli kanssani samaa mieltä, siitä että tässä ei olla otettu kokonaistilannettani huomioon. Hän oli sitä mieltä että jos pakkoajatuksiani ei päästä kunnolla käsittelemään, on vaarana toimintakyvyn romahtaminen. Pohdimme mahdollisen valituksen tekemistä ja lupasin selvitellä asiaa psykiatrini kanssa.

Reagoin pettymyksen tunteisiin tunnekuohulla, joka on kehollinen kokemus. Tunnistan siinä, hätää, pelkoa, turvattomuutta ja kiukkua. Päässäni tunnen painetta ja sumea olo. Tuhoutumisen kauhu kuvastaa hyvin tätä olotilaa. Ajatuksia on vaikea saada hallintaan ja mielessä kaottinen olo. Lapsenomainen ajatus siitä, että taas minut jätetään yksin, eikä ongelmiani oteta tosissaan. En kestä tätä tunnetta ja tämä on surullisen elämäni loppu. En kykene katsomaan rakentavasti tulevaisuuteen ja jos nyt olisi tarjolla päihteitä hukuttaisin tunteeni niihin. Se että kaikki tunteet menevät ohitse, eivätkä ole vahingollisia, tuntuvat lähinnä vittuilulta. Sain rauhoiteltuani itseäni vasta seuraavana päivänä keskustellessani asiasta mielenterveyden ammattilaisen kanssa. Hänen lohduttava näkemys oli, että tämä voi olla uusi mahdollisuus ja terapia käynnin tilalle voin miettiä jotakin uutta harrastusta.

Toteutin pitkäaikaisen haaveeni ja varasin ajan Rosen-hoitoon. Olen aiemmin kuullut muutamalta ihmiseltä hyviä kokemuksia, tästä menetelmästä. Hieman jännittynein tunnelmin saavuin kehoterapeutin vastaanotolle. Tiesin että kosketuksella ja keskustelulla on iso merkitys, mutta muuten en tiennyt mitä on edessä.

Miellyttävän ja ystävällisen oloinen nainen otti minut vastaan. Alku kysymysten jälkeen sairauksistani ja lääkityksistäni, kävin makaamaan hoito pöydälle. Heti alkuun terapeutti aloitti hoidon tunnustelemalla jalkojani ja kysyi, tuntuuko minusta siltä etten pääse eteenpäin elämässäni. Olin yllättynyt, sillä juuri tältä minulla on tuntunut pitkään elämässäni. Hoidon edetessä terapeutti kyseli elämästäni ja lapsuudestani. Minun oli helppo avautua asioistani ja tuntui, että ainakin hetkittäin koin oloni rennoksi. Kun kerroin olleeni nuoruudessani alisteisessa asemassa veljeeni, käteni rupesi vapisemaan holtittomasti. Hoidon loppupuolella terapeutti käsitteli niskaani ja sen rentouttaminen tuntui todella vaikealta. Terapeutti kertoi, että niskan jännitys voi johtua siitä, että minun voi olla vaikea luottaa muihin ihmisiin. 

Olin yllättynyt siitä, kuinka hyvin tunsin omat kipupisteeni kehossani ja tämä oli aivan mahtava kokemus. Kehoterapeutti sanoi rohkaisevat sanat lopuksi, että olen älykäs ihminen ja kehoni on hyvin herkkä. Hän kertoi jäävänsä nyt lomalle, mutta sovimme, että olen yhteydessä uuden ajan suhteen elokuun alussa.

Kesän alku on liikkumisen suhteen ollut vauhdikas. Sähköavusteinen polkupyörä, on ollut kovassa käytössä ja yli tuhat kilometriä on kertynyt mittariin. Tunnen vapauden tunnetta siitä, että saan liikkua ja kulkea omien aikataulujen mukaisesti. Tunnen olevani kuin taivaan lintu, vain taivas rajana. Olen käynyt myös pelaamassa kävelyfutista yhden porukan kanssa. Matalan aloituskynnyksen vuoksi, tämä on tuntunut mukavalta lajilta. Nimensä mukaisesti, ainoa etenemismuoto on kävely. Muita sääntömuutoksia ovat fyysisen kontaktin minimointi, sekä pääpelin kieltäminen. 

Psykoterapeutti jää kesälomille heinäkuun alussa ja palaa vasta töihin elokuun puolessa välissä. Yritän ottaa itsekin tämän ajan loman kannalta ja saada hieman etäisyyttä näihin asioihin. Jonkinlainen reissu voisi tehdä hyvää, mutta se on vielä suunnittelun asteella. Toivotan mukavaa ja rentouttavaa kesää kaikille.