Vuosia on vaihtunut ja lumipeite on peittänyt maan. Ulkona näyttää talviselta ja sellaiselta miltä sen pitääkin tammikuussa. Mieleni on hyvin sekava ja ahdistavat pakkoajatukset ovat saapuneet elämääni. Ne ovat ottaneet tiukan otteen minusta ja olen ollut epätoivoinen, väsynyt ja kyllästynyt. Itsetuhoiset ajatukset nousevat ajoittain mieleeni. Terapia on ollut nyt tauolla muutaman viikon ja olen ajatellut että sillä on selkeä yhteys voinnin huonontumiseen. Musiikin avulla olen päässyt kiinni tunteisiini ja itkenyt silmät punaisena kipeitä kokemuksia.

Katselin hiljattain suomalaista minidraamasarjaa sisäilmaa. Sarjassa liikuttiin synkissä mutta ajankohtaisissa aiheissa. Sarja sijoittui työ- ja elinkeinotoimistoon, jossa työyhteisö on ylikuormittunut ja esille nousevia aiheita olivat masennus, työuupumus,yksinäisyys ja hyvinvointiyhteiskunnan rappeutuminen. Sarjassa on mukana mustaakin mustempaa huumoria, melodraamaa ja kauhua. Samaistuin sarjan päähenkilöihin monella tapaa ja tähän sarjaan voi tiivistää tämän hetkiset olotilat ja tunnelmat elämästä.  

Jouluaaton vietin yksikseni. Kävin vaarini haudalla ja riisipuuroa keittäessäni mietin humoristisella ajatuksella, että kukakohan saa tänä vuonna mantelin yksinasuvan taloudessa. Joulun jälkeen kävin psykiatrisen sairaanhoitajan juttusilla. Keskustelimme painajaisista joihin yhteisenä tekijänä liittyyvät huonommuuden, mitättömyyden ja kelpaamattomuuden kokemukset. Painajaiset liittyvät lapsuuden kokemuksiin, työelämään ja armeija aikaan. Vuosi vaihtui myös yksinäisissä tunnelmissa. Kuuntelin asunnossani rakettien ja paukkujen rätinee ja pauketta, sekä katselin jääkiekkoa televisiosta.

Mindfulness harjoitteita olen tehnyt tunnollisesti päivittäin. Olen kokenut sen hyvänä tapana rentouttaa kehoani ja mieltäni. Löysin hyviä videoita terapeuttisesta meditaatiosta joiden avulla olen saanut etäisyyttä suorittamiseen ja apua negatiivisten tunteiden käsittelyyn. Tämä vaatii kuitenkin paljon harjoittelua ja olen tässä asiassa vasta alkuvaiheessa. Huomaan meneväni todella herkästi vaativuuden ja stressin tilaa, jossa olen jatkuvasti kuormittuneessa tilassa. 

Psykoterapian tauon aikana olen tuntemuksiani kirjoittanut ylös. Olen miettinyt, miksi minun on vaikea tuoda herkkyyttäni esille. Lapsuudessani jossa olen näyttänyt sitä puolta, minulle on sanottu että lopeta lässyttäminen ja oli noloa kun itkin ihmisten nähden. Ehkäpä tämän tyypisten kokemusten myötä olen kääntynyt sisäänpäin ja tullut siihen tulokseen, että näissä tunteissa on jotakin hävettävää.

Olen myös kokenut joitakin positiivisia asioita tämän kaiken keskellä. Pieniä asioita, joista olen kiitollinen. Olen liikkunut lähes päivittäin ja ottanut kuvia luonnosta. Sillä on ollut positiivinen vaikutus mielialaani. Olen myös innostunut ruuanlaitosta ja kokeillut erilaisia yksinkertaisia ruokavinkkejä. 

Toivotan hyvää alkavaa vuotta kaikille. Toivottavasti tuleva vuosi on päättynyttä parempi. Korona epidemia on varmasti vaikuttanut jollakintapaa kaikkien ihmisten elämään ja siltä osin vuosi 2020 jää historian kirjoihin.

uusi%20vuosi.jpg